Man går aldrig galt i byen med en rigtig god tærte. Hverken en sød (f.eks. en citrontærte med marengslåg) eller en madtærte – som her. Denne her opskrift er Mariannes sikre vinder. Hver gang. Fyldet varierer du blot efter sæson – eller hvad du nu har i køleskabet. Faktisk er en tærte en rigtig god måde at få brugt rester fra ugens måltider. Eller som de hippe ville sige: Undgå madspil! Bag en lækker tærte!
Nogle af de ting, du kunne komme i en madtærte, kan du med fordel tilberede let på forhånd. F.eks. løg blødgøres lige hurtigt på en pande, det samme med aubergine. De fleste andre ting smider du bare i den forbagte bund og overhælder med æggemassen. Ja, og så i ovnen.
Vær ikke bange for at eksperimentere. Laver du f.eks. en tærte med fyld af revne gulerødder og en håndfuld rosiner, kunne jomfru-i-det-grønne-frø (nigella-frø) være rigtig lækre drysset på toppen! Tilsæt også lidt reven citronskal og lidt honning til æggemassen. Eller prøv en tærte med porrer og små stykker røget lammekød. Er du lokal, går du ikke galt i byen, hvis du tager hen til Kødsnedkeren og beder om hans bacon fra skovgrise til en quiche lorraine á la dig.
Der er ikke angivet mængder på fyldet i denne opskrift. Du fylder bare den forbagte tærtebund op med lækkerier, en lille top er ok. Så hælder du æggemasse over. Det må helst ikke flyde over, men hvis det gør, er det ikke en katastrofe. Servér tærten lun med en grøn salat til aftensmad eller kold til frokost. Begge dele er lige lækkert!
Mariannes tærte
1 madtærte
100 g. smør
225 g. mel
2 spsk. vand
Salt
Fyld (forslag):
Porre
Løg
Champignon
Frisk timian
Chili
Æggemasse:
5 øko-æg
2,5 dl. piskefløde
Reven ost
Bland ingredienserne til tærtebunden.
Rul ud og beklæd smurt tærteform med dejen.
Forbag i 10 min.
Skru ovn ned til 190 grader.
Klargør ingredienser til fyldet.
Skær i mundrette stykker.
Pisk æg, fløde og et nip reven muskat sammen.
Krydr med salt og peber.
Fyld tærten med de valgte ingredienser.
Hæld æggemassen over.
Drys med reven ost.
Bag i 45 min. ved 190 grader.